مطالب آموزشی

جدول ارتقا پایه نظام مهندسی

جدول ارتقا پایه نظام مهندسی
5/5 - (1 امتیاز)
1 به ارشد 2 به 1 3 به 2 ارتقاء پایه نظام مهندسی
نیازمند 6 سال سابقه کار می باشد نیازمند 5 سال سابقه کار می باشد نیازمند 4 سال سابقه کار می باشد سابقه کار

پروانه اشتغال به کار در نظام مهندسی در چهار پایه برای مهندسان صادر می‌شود که شامل پایه ۳ (پایین‌ترین پایه)، پایه ۲، پایه ۱، و ارشد (بالاترین پایه) می‌باشد. پایه‌های نظام مهندسی تفاوت اساسی با هم دارند و این پایه‌ها صلاحیت مهندسان و ظرفیت اشتغال به کار آن‌ها را معین می‌کند. پایه نظام مهندسی بالاتر باعث می‌شود حجم کاری و صلاحیت مهندسان در انجام پروژه‌ها افزایش یابد.

به این صورت که مهندسی با پایه نظام مهندسی ۲ نسبت به مهندسی که پایه ۳ دارد، می‌تواند پروژه‌هایی با مساحت و طبقات بیشتر را قبول نماید. متقاضیان برای اخذ هر کدام از این پایه‌ها می‌بایست دارای شرایطی باشند. شرایط دریافت و ارتقاء پایه نظام مهندسی به طور کلی شامل شرط گذشت زمان، شرط شرکت در کلاس و دوره‌های آموزشی، شرط شرکت در آزمون و کسب حدنصاب نمره قبولی می‌باشد.

داوطلبان دارای پروانه اشتغال به کار در نظام مهندسی ابتدا می‌بایست در دوره‌هایی که توسط سازمان نظام مهندسی استان برگزار می‌شود، شرکت نمایند. متقاضیان باید توجه داشته باشند که دوره‌هایی که در آن‌ها شرکت می‌کنند توسط مؤسسات مورد تأیید سازمان نظام مهندسی و طبق استانداردها برگزار شوند. سپس در آزمون شرکت کرده و نمره قبولی دریافت کنند.

شرکت مهندسان در سمینارها و کارگاه‌هایی که با حوزه کاری آن‌ها مرتبط می‌باشد، از شرایط ارتقاء پایه نظام مهندسی است. حضور در این دوره‌ها برای آشنایی با تکنولوژی‌های جدید و دانش روز می‌باشد. مهندسان می‌بایست در پروژه‌هایی که با حوزه کاری آن‌ها مرتبط است، شرکت نمایند. انجام این کار برای بالا بردن تجربه و به دست آوردن تخصص لازم در حوزه کاری می‌باشد.

شرط دیگر برای ارتقاء پایه نظام مهندسی داشتن مستندات و مدارک لازم در حوزه کاری می‌باشد. مدارک و مستنداتی مانند مقالات علمی، پروژه‌هایی که انجام شده، و گواهینامه دوره‌هایی که در آن‌ها شرکت کرده‌اند. برای شرکت در دوره‌های آموزشی هر پایه می‌بایست سابقه کار لازم را دارا باشند.

باید توجه داشت که هیچ فردی نمی‌تواند بدون گذراندن دوره لازم، یک‌باره از پایه ۳ به پایه ۱ ارتقاء پیدا کند. حتی داشتن مدرک تحصیلی بالا و سابقه کار تأثیری در این امر ندارد؛ بلکه به دست آوردن تجربه در گذر زمان برای ارتقاء پایه ضروری می‌باشد.

تمام فارغ‌التحصیلان رشته‌های مهندسی که در آزمون نظام مهندسی شرکت نمایند، در ابتدا پروانه اشتغال به کار پایه ۳ را دریافت می‌کنند که در میان درجات مهندسی، پایین‌ترین درجه می‌باشد. نظام مهندسی دارای قوانینی است که براساس ماده ۱۱ این قانون، برای ارتقاء پایه نظام مهندسی از پایه ۳ به پایه ۲ می‌بایست ۴ سال از زمان اخذ پایه ۳ گذشته باشد و برای ارتقاء پایه مهندسی از ۲ به پایه ۱ می‌بایست ۵ سال از تاریخ اخذ مدرک پایه ۲ گذشته باشد.

برای دریافت پایه ارشد لازم است متقاضیان ۶ سال سابقه کار حرفه‌ای داشته باشند. کسانی که پایه ۳ نظام مهندسی را دارند، برای ارتقاء پایه نظام مهندسی بعد از گذشت دوره زمانی معین‌شده، ابتدا می‌بایست در دوره‌ها و کلاس‌های مشخص شده حضور یابند و سپس در آزمون داخلی شرکت نمایند. افرادی که این آزمون را با موفقیت پشت سر بگذارند، ارتقاء پایه خواهند داشت. ثبت‌نام و شرکت در دوره‌های آموزشی و آزمون‌ها برای ارتقاء پایه به طور مرتب در هر سال به صورت فصلی اجرا می‌شود.

سنوات ارتقاء پایه نظام مهندسی برای هر صلاحیتی به طور جداگانه محاسبه می‌شود. مثلاً اگر فردی پایه نظام مهندسی ۳ نظارت را در سال ۸۹ گرفته باشد و پایه نظام مهندسی ۳ محاسبات را سال ۹۰ اخذ کرده باشد، سنوات ارتقاء پایه نظام مهندسی وی به صورت مجزا محاسبه می‌شود. این فرد در سال ۹۳ می‌تواند برای ارتقاء پایه ۳ نظارت خود اقدام نماید و در سال ۹۴ برای ارتقاء پایه نظام مهندسی محاسبات در دوره‌ها و آزمون شرکت کند تا پایه ۲ نظام مهندسی را دریافت نماید.

ذکر این نکته ضروری است که هیچ‌کدام از مهندسان نمی‌توانند به خاطر مدرک تحصیلی بالا و یا سابقه کار زیاد به یک‌باره از پایه ۳ به پایه ۱ ارتقاء درجه پیدا کنند؛ بلکه برای ارتقاء پایه، گذشت زمان الزامی می‌باشد. برای ارتقاء پایه نظام مهندسی به پایه ارشد نیازی به تعویض پروانه و شرکت در دوره‌های آموزشی نیست. در پروانه اشتغال به کار مهندسان، پایه ارشد درج نمی‌شود و تنها در ظرفیت متراژ اثرگذار است.

افرادی که از رشته‌های مختلف مهندسی فارغ‌التحصیل می‌شوند، می‌توانند با شرکت در دوره‌ها و آزمون‌های سازمان نظام مهندسی پروانه اشتغال به کار دریافت کنند. اولین پایه درجه ۳ می‌باشد و برای ارتقاء پایه نظام مهندسی به پایه ۲ و ۱ می‌بایست شرایطی داشت. در این میان، مدرک تحصیلی بر ارتقاء پایه مهندسی تأثیری ندارد. مدارک تحصیلی کارشناسی ارشد و دکتری در کم کردن سنوات هر پایه برای ارتقاء پایه نظام مهندسی اثری ندارند.

ارتقاء پایه نظام مهندسی بر طبق سال‌های توقف در پایه و شرکت در دوره‌های آموزشی مورد نیاز و کسب تجربه صورت می‌گیرد. در واقع ارتقاء پایه نظام مهندسی به مدرک تحصیلی ارتباطی ندارد. ممکن است فردی دارای مدرک کارشناسی ارشد باشد و پایه ۱ مهندسی را داشته باشد، در حالی که فردی که در مقطع دکتری تحصیل کرده است، پایه نظام مهندسی ۳ را داشته باشد.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *